Bahan-bahan
1 ekor ikan (kalau dapat ikan kerapu lagi best, saya guna ikan talapia merah ja)
Secubit serbuk kunyit
Sepotong halia sebesar ibu jari
3 ulas bawang putih (untuk membuat minyak bawang putih)
Sedikit minyak makan (untuk membuat minyak bawang putih)
1 biji bawang merah
Sesudu makan kicap soya cair
2 sudu makan salted soy bean
1 helai pucuk muda daun kunyit
2 keping asam gelugur
3 sudu makan air (ikut suka anda)
Cara-cara membuatnya
1. Bersihkan ikan dan letakkan di dalam pinggan pengukus.
2. Sediakan kuali untuk mengukus.
3. Taburkan serbuk kunyit di atas ikan dan ketepikan dulu.
4. Hiris nipis-nipis bawang merah, halia dan daun kunyit. Kemudian taburkan juga ke atas ikan tadi.
5. Masukkan kicap soya cair, salted bean, asam keping dan air ke atas ikan tadi.
6. Kukus ikan sehingga masak.
7. Curahkan minyak bawang putih ke atas ikan sejurus sebelum anda memadamkan dapur.
Cara membuat minyak bawang putih
1. Cincang bawang putih hingga halus. Masukkan ke dalam mangkuk kecil.
2. Panaskan minyak makan, kemudian masukkan ke dalam mangkuk bawang putih tadi.
Ringkas saja kan...? Selamat mencuba!
Jika anda mencari vitamin untuk diri anda dan keluarga, boleh hubungi saya, Pn. Emy di talian 019-4675097. Saya adalah pengedar Shaklee yang aktif di bandar Sri Aman dan kawasan sekitarnya.
No comments:
Post a Comment