KENAPA ESP
TERBAIK?
§ Sumber Kacang soya tumbuh dan membesar secara organic
Kenapa kacang soya mesti ditanam secara
organic….sebab menurut, kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan
menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti
ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides,
fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran
soybeans ni.
§ Soybean itu sendiri
adalah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
Kenapa protein soya
mestilah non genetik engineered? Sebab secara umumnya..kacang soya yang dari jenis
genetic ni adalah murah untuk dihasilkan (ni lebih kurang macam vitamin sintetik dan vitamin
natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan
kos..dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetic. Dr.
Louis J. Pribyl, seorang saintis kerajaan
Brazil menekankan yang berdasarkan
kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam
sel tumbuhan
§ Soy Protin mengandungi 9 asid amino perlu
Ini merupakan ciri yang amat penting..Badan
memerlukan kesemua 9 asid amino ni untuk menghasilkan hormone,jus
penghadaman,antibodi, enzyme. Jika badan kita kita kehilangan walau satu pun daripada
asid amino ini, system imun badan akan berkurangan sehingga 30% dan ini akan menganggu fungsi organ lain
dalam badan.
§ Dalam proses
pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air dan bukan dengan
alcohol
Soyflakes yang
dicuci dgn alcohol akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%!!!
Sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko cancer paru-paru dan
pelbagai jenis kanser yang lain. .Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat
tulang
§ Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soy yang mentah mengandungi
"anti-growth" dan "anti-tyrosine" substance. sedangkan
kalau kekurangan bahan-bahan ni akan menyebabkan low blood pressure, low body
temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that
uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a
raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES
which are very sensitive to heat.
§ Proses pembuatan soy protein ESP
ini sebaiknya tanpa pemanasan
Amino acids
sangat sensitive dengan suhu yang panas.. In some studies, cooking protein has
been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual
consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino
acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue
development can be the result.
§ Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah
sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian
unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk
meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak
menambah cukup kalsium. Energising Soy Protein Shaklee pula lengkap dengan
kalsium.
Jika anda ingin mendapatkan produk Shakee, boleh hubungi saya melalui Facebook : Emy Lea dan sms @ wassap ke 019-4675097. Saya sedia membantu anda.
No comments:
Post a Comment