Kenapa Kita Memerlukan Lebih Protein Semasa Hamil?
Protein merupakan bahan utama dalam sel-sel badan manusia. Sebab itu
penting untuk badan mendapat protein yang cukup sepanjang masa kehamilan
terutamanya pada trimester kedua dan ketiga kerana pada masa ini bayi membesar
dengan cepat manakala organ-organ si ibu juga membesar lebih daripada biasa
untuk menampung penambahan saiz bayi.
Berapa Banyak Protein Yang Diperlukan
Oleh Badan Kita Setiap Hari?
Ibu hamil : kira-kira 70 grams protein setiap hari
Ibu tidak hamil : kira-kira 45 grams sudah memadai
*Angka ini tidaklah mandatori, itu hanya cadangan sahaja. Anda
tidak perlu mencapai jumlah yang dicadangkan setiap hari. Angka ini
merupakan purata kadar protein yang diperlukan dalam sehari.
Kebanyakan wanita mengambil protein lebih daripada yang diperlukan setiap
hari. Jadi, tidak timbul masalah tidak cukup protein semasa hamil. Jika anda
seorang vegetarian, anda boleh mendapatkan sumber protein daripada sumber-sumber
yang lain seperti hasil tenusu, kekacang dan produk soya.
Apakah Kesan Kekurangan Protein Kepada Ibu Hamil?
Kekurangan protein di kalangan ibu hamil boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan kepada si ibu dan juga bayi. Kekurangan protein semasa hamil boleh menyebabkan ibu hamil berasa letih atau pening kepala dan ini akan menyebabkan si ibu sukar untuk menguruskan kerja-kerja harian tanpa berasa letih yang amat sangat. Kekurangan protein juga menganggu perkembangan otot dan sendi bayi, perkembangan tulang yang tidak sekata, risiko keguguran, kecacatan otot atau tulang, kerosakan otak dan menghadapi risiko yan tinggi bayi yang kekurangan protein dilahirkan tidak sempurna.
Apakah Kesan Kekurangan Protein Kepada Ibu Hamil?
Kekurangan protein di kalangan ibu hamil boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan kepada si ibu dan juga bayi. Kekurangan protein semasa hamil boleh menyebabkan ibu hamil berasa letih atau pening kepala dan ini akan menyebabkan si ibu sukar untuk menguruskan kerja-kerja harian tanpa berasa letih yang amat sangat. Kekurangan protein juga menganggu perkembangan otot dan sendi bayi, perkembangan tulang yang tidak sekata, risiko keguguran, kecacatan otot atau tulang, kerosakan otak dan menghadapi risiko yan tinggi bayi yang kekurangan protein dilahirkan tidak sempurna.
Makanan Sumber Protein
Kekacang merupakan sumber protein yang sangat baik, sama seperti daging,
ayam, ikan, telur, susu, keju, tofu dan yogurt. Walaupun, daging dan ayam
mengandungi amino asid yang lengkap manakala sumber protein yang lain tidak,
mengambil pelbagai jenis makanan di dalam kategori ini sudah cukup membekalkan kita
dengan kadar amino asid yang sepatutnya.
Jika anda makan 3 atau 4 hidangan protein setiap hari, anda sebenarnya
berada pada landasan yang betul di dalam mengamalkan pemakanan sihat untuk
kehamilan yang lebih sihat. (Keperluan 70 grams protein ibu hamil setiap hari
bersamaan dengan 2 gelas susu, 5 aun dada ayam dan 2 cawan yogurt ).
Berikut adalah senarai sumber protein :
Dairy Product
·
1/2 cawan 1% cottage cheese: 14 g
·
1/2 cawan part-skim ricotta cheese: 14 g
·
8 oz container low-fat yogurt: 9 to 12 g
·
1 oz Parmesan cheese: 11 g
·
1 oz Swiss cheese: 8 g
·
1 oz susu skim : 8 g
·
1 oz separuh skim mozzarella cheese: 7 g
·
1 oz cheddar cheese: 7 g
·
1 telur segar gred A egg: 6 g
Soya dan kekacang
·
1/2 cawan tofu mentah: 20 g
·
1 cawan kacang dal: 18 g
·
1 cawan kacang hitam: 15 g
·
1 cawan kidney beans: 13 g
·
1cawan garbanzos: 12 g
·
1 cawan kacang pinto : 12 g
·
2 sudu makanmentega kacang: 8 g
·
2 oz kacang panggang: 7 g
·
1 cawan susu soya: 6 g
Daging dan Ikan
* 3oz daging atau ikan adalah lebih kurang sebesar sekotak kad
* 3oz daging atau ikan adalah lebih kurang sebesar sekotak kad
·
1/2 dad ayam panggang (tiada kulit): 27 g
·
3 oz ikan salmon: 23 g
·
3 oz ikan trout: 23 g
Awas : tidak semua ikan adalah selamat dimakan semasa hamil. Ikan
pemangsa seperti jerung, swordfish, mackerel king dan tilefish seboleh-bolehnya
dielakkan kerana dipercayai mengndungi merkuri. Merkuri sangat merbahaya kepada
fetus. FDA mencadangkan ibu hamil menghadkan mengambilan ikan yang lain
sehingga oz seminggu.
Kehilangan berat badan, keletihan otot dan kerap mendapat jangkitan mungkin tanda-tanda
awal anda tidak mendapat protein yang cukup didalam diet harian anda.
ESP Shaklee Sebagai Sumber Protein
ESP adalah makanan utama dalam program Shaklee. Ia merupakan minuman berkhasiat yang berasaskan sumber lengkap protein secara biologi
yang bermutu paling tinggi yang pernah dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga
yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak. Energising Soy
Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada
setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi
mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein. Energising Soy
Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua
asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekalkan isu-tisu yang
sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh
dengan sendirinya. Produk Energising Soy Protein ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat
besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna
dan bahan pengawet. Yang paling penting, PROTEIN
SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY! Shaklee
hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO
(Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity
Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee
adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah
diproses.
Jika anda ingin membeli Energising Soy Protein Shaklee, sila klik
Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya :
Pengedar Shaklee Sri Aman
http://www.emyhealthandbeautyshop.blogspot.com
Pengedar Shaklee Sri Aman
http://www.emyhealthandbeautyshop.blogspot.com
No comments:
Post a Comment